Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku

Ticaret, topluluk halinde yaşayan insanın her daim uğraştığı bir meşgale olmuştur. Tarihin ilk çağlarından itibaren insanlar çeşitli araçlar geliştirmiş ve temelde paranın icadı dâhil olmak üzere birçok kurum ve değer oluşturmuştur. Bu değerlerin günümüzdeki temel görünüşleri; şirketler, ticari işletmeler, ticari sözleşmeler, kıymetli evraklar ve her türden ticari faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile birlikte bunları denetlemekle yükümlü kurum ve kuruluşlardır.

Ticaret hukuku temel olarak ticaretin ne olduğunu, tacir tespitinin nasıl yapılacağını, ticari şirketleri ve bu şirketlerin özel olarak nasıl hareket edebileceklerini, ticaret şirketlerinin hissedar ve yöneticileri ile aralarındaki ilişkinin, ticari alacakların tespiti ile birlikte ticari ödeme yöntemleri gibi ticari faaliyetin temel unsurlarının düzenlenmiş olduğu kurallar bütünüdür.

Günümüz ticaretinde en yaygın ticaret yapma yöntemi şirketler aracılığı ile faaliyette bulunmaktır. Ancak bu şirketlerin kuruluş ve işleyişi sırasında yapacakları birçok işlem hukukidir. Bu nedenle, şirketlerin kuruluş aşamalarından itibaren hukuki yardım almaları şirket, hissedar ve yöneticilerine sağlıklı ticaret yapma olanağı sunacaktır.

Şirketlerin kuruluşları sırasında hazırlanan ana sözleşme veya esas sözleşme gibi temel kuruluş metinleri şirketlerin temel yasaları olarak adlandırılabilir. Söz konusu metinlerin, alanında yetkin hukukçular tarafından hazırlanması şirketlerin hem güncel hem de hukuka uygun temel yasalar ile kurulmasını sağlayacaktır.

Şirketlerin kuruluşlarından tasfiyelerine kadar geçen süreçte, her aşaması hukuki bilgi gerektiren evrelerden geçilecektir. Bu esnada şirket, ortak ve yöneticilerin yolu bilen kılavuzlar ile ilerlemesi daha güvenli ve sağlıklı olacaktır.

Şirket hissedarlarının, hisselerini devir etmek istemeleri veya bir şirketin hisselerini satın almak istemeleri gibi durumlarda ticaret hukukuna hâkim hukukçular ile çalışılması süreci kolaylaştıracağı gibi satıcı sandalyesinde alıcının aşırı edim talebini de önleyebilecektir. Bu nedenle, şirket hisse devirlerinin hukukçular ile birlikte yürütülmesi elzemdir.

Sermaye piyasası hukuku, ticaret hukukunun özel bir alanı olup bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin tabii oldukları esaslar, diğer şirketlere göre daha teferruatlı ve değişkendir. Bu nedenle, sermaye piyasası alanında faaliyet gösteren şirketler için hukuki yardım almak neredeyse kaçınılmazdır.

Uzun yıllardır kullanılan ve ticari alacakların bir çeşit teminatı olan kıymetli evraklar, hukuka uygun düzenlenmedikleri veya el değiştirmedikleri halde alelade bir kâğıttan farksız hale gelebilir. Bu durum da telafisi mümkün olmayan zararlara neden olabilir. Verilen ticari teminat niteliğindeki kıymetli evraklar neticesinde bir hizmet yahut mal alınamamış olabilir. Kıymetli evrakın iptali için uğraşmak, ticaretin hukukçu olmadan yürümesi her daim ağır aksak kalacak bir faaliyettir. Ticaretle ilgilenmiş kişi ve kurumların, ticaret hukuku alanında donanımlı hukukçularla çalışmaları kaçınılmazdır.

MSF Hukuk tarafından Ticaret Hukuku alanında sunulan hizmetler:

Şirket kuruluş sözleşmelerinin hazırlanması
Şirket kuruluşlarında taahhüt edilecek aynı sermayenin değerinin tespit edilmesi için açılacak davaların takibi
Şirket kuruluşunun vekâleten yapılması
Şirket genel kurullarının düzenlenmesi ve işlemlerinin takibi
Şirket yönetim kurulu kararlarının düzenlenmesi
Şirket bölünmelerinin gerçekleştirilmesi
Şirket birleşmelerinin gerçekleştirilmesi
Şirket birleşmelerinde tarafların temsili
Şirket tür değiştirme işlemlerinin yapılması
Şirketlere düzenli danışmanlık verilmesi
Ticari sözleşmelerin hazırlanması
Şirket genel kurullarında hissedarların temsili
Şirket genel kurullarındaki kararlara ilişkin muhalefet şerhlerinin hazırlanması
Azlık hakları nedeniyle açılacak davaların takibi
Şirketlerin hedef alıcılara hukuken hazırlanması
Şirketlerin hisse satışları sırasında alıcı ve veya satıcı taraflar ile şirket temsili ve hisse devir sözleşmelerinin hazırlanması ve vekaleten imzalanması
Hissedarlar sözleşmelerinin hazırlanması, denetlenmesi, vekaleten imzalanması ve haksız rekabet davalarının takibi
Anonim şirketlerin haklı nedenle fesih davalarının takibi
Sermaye piyasası kapsamında özel sermaye tahvillerinin ihracı süreçlerinin yönetilmesi, hukuki danışmanlık verilmesi, evrakların hazırlanması ve takiplerinin yapılması
Şirketlerin halka arza hazırlanması ve süreç yönetimi
İntifa senetlerinin çıkarılma sürecinin yönetilmesi
Kitlesel fonlama ile alakalı hukuki danışmanlık ve proje iş modellerinin kitlesel fonlama için hazırlanması
Melek yatırımcı platformu kuruluşu ve sonrasında her türlü hukuki danışmanlığın verilmesi
Girişim sermayesi fonlarının kuruluş işletmelerinin takibi ve her türlü hukuki danışmanlığın verilmesi
Özel sermaye fonlarının kuruluşu ile ilgili her türlü hukuki danışmanlık verilmesi
Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve fonları ile alakalı olarak kuruluş işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve bu şekilde kurulmuş şirketlere her türlü hukuki danışmanlık verilmesi